MCQ প্রশ্ন

[ NEW ] WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English | দশম শ্রেণী ইংরেজি বহুবিকল্প ভিত্তিক প্রশ্ন 2021 সমাধান |

দশম শ্রেণী ইংরেজি বহুবিকল্প ভিত্তিক প্রশ্ন 2021 সমাধান

আমাদের প্রিয় ছাত্র ছাত্রীরা এই পোস্টে আমরা অক্টোবর মাসে WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English তে যে MCQ প্রশ্ন গুলি দেওয়া হয়েছিল তা উত্তর সহ আলোচনা করা হল । তোমরা এখান থেকে সমস্ত প্রশ্নের উত্তর দেখতে পারবে।

এই পোস্টে শুধুমাত্র Class 10 এর ইংরেজি বিষয়টির MCQ প্রশ্ন – উত্তর দেওয়া হয়েছে। অন্য বিষয় দেখার জন্য নিচের বিষয়ে ক্লিক করো।

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

new বাংলা : Click Here

new গণিত : Click Here

new ভৌতবিজ্ঞান : Click Here

new জীবন বিজ্ঞান : Click Here

new

ভূগোল : Click Here

new ইতিহাস : Click Here

আমাদের ওয়েবসাইট Amartarget.com এ সবসময় যেকোনো শ্রেণীর MCQ Adaptation Package খুব দ্রুততার সাথে আপলোড করা হয়ে থাকে । পরবর্তী WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English সবার আগে পাওয়ার জন্য অবশ্যই আমাদের টেলিগ্রাম চ্যানেল, ফেইসবুক পেজ Join করে রাখো।

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

ইংরেজি বিষয়ের ৩৫ টি MCQ প্রশ্ন WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

MCQ Adaptation Package

English

Class – X

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

For Q. Nos. 1 & 2, choose the sentences that are grammatically correct:

1.

a) I didn’t knew this would happen.

b) I hadn’t knows this would happen.

c) I did knew this would happen.

d) I didn’t know this would happen.

Ans: d) I didn’t know this would happen.

2.

a) If you had called him, he would come.

b) If you would called him, he would come.

c) If you had called him he would have come.

d) If you will be calling him, he will have come.

Ans: c) If you had called him he would have come.

For Q. Nos. 3, 4, choose the correct alternative:

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

3. A @ B

In this expression, “A’ and ‘B’ are two boxes, and ‘@’ is a ball then @’ is appropriately represented by the word

a) among

b) between

c) in

d) over

Ans: b) between

4. XQ

In this expression, if ‘X’ is a man and ‘Q’ is a street lamp then “Q’ is appropriately represented by the word

a) on

b) over

c) above

d) out

Ans: c) above

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

For Q. Nos. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, choose the correct alternative:

5. After six months, you can also speak English….. me.

a) around

b) about

c) without

d) like

Ans: d) like

6. All the winners …. prizes tomorrow.

a) will give

b) will be giving

c) will have given

d) will be given

Ans: d) will be given

7. Before you gave answers, our teacher….. them to us.

a) had sent

b) will send

c) was sending

d) send

Ans: d) send

8. Cut this apple…………. that knife.

a) with

b) by

c) into

d) in

Ans: a) with

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

9. Do you always go to school… foot?

a) by

b) with

c) on

d) walking

Ans: c) on

10. Elders……

a) should have been respected

b) should be respect

c) should respect

d) should be respected

Ans: d) should be respected

11. Have’… generally used with plurals.

a) your

b) is

c) yours

d) are

Ans: b) is

For Q. Nos. 12, 13, choose the correct alternative to complete the correlations:

12. Goose: Gander :: Bee: ….

a) Ant

b) Doe

c) Drone

d) Calf

Ans: c) Drone

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

13. Lord : Lady : : Ram:……..

a) Ewe

b) Lob

c) Lumber

d) Rames

Ans: a) Ewe

For Q. Nos. 14, 15 & 16, choose the correct Narration Change of the given sentences:

14. He said to me, “I am ready”.

a) He told to me that he is ready.

b) He told me that he was ready.

c) He told me that I am ready.

d) He told me that I will ready.

Ans: b) He told me that he was ready.

15. They said, “We can not live without oxygen”.

a) They said that we can not live without oxygen.

b) They said that they can not live without oxygen.

c) They said that they would not live without oxygen.

d) They says that they can not live without oxygen.

Ans: a) They said that we can not live without oxygen.

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

16. Rahul said to me. “We are mortal”.

a) Rahul said to me that we are mortal.

b) Rahul says to me that we are mortal.

c) Rahul said to me that we all are mortal.

d) Rahul said to me that he and I are mortal.

Ans: a) Rahul said to me that we are mortal.

For Q. Nos. 17 & 18, choose the correct Voice Change of the given sentences:

17. Sahil Sharma makes tea.

a) Tea is made by Sahil Sharma.

b) Tea is made by the Sahil Sharma.

c) Tea was made by Sahil Sharma.

d) Tea has made by Sahil Sharma.

Ans: a) Tea is made by Sahil Sharma.

18. My friends are watching the match.

a) The match is watched by my friends.

b) The match had being watched by my friends.

c) The match is being watched by my friends.

d) The match has being watched by my friends.

Ans: c) The match is being watched by my friends.

For Q. Nos. 19, 20 & 21, the sentences are divided into four parts. Mark the part that has error. If the sentence has no error mark (D):

19. I did not know where they were going (A)/nor could I understand (B)/ why had they left so soon. (C)/ No error (D)

Ans: (D)

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

20. He walked five miles which are really a great distance (A)/ for a man like him (B)/ who is not only old but also ill. (C)/ No error (D)

Ans: (A)

21. Now, it can be easily said (A)/ that the population of this city is greater (B)/ than any other city in India. (C)/ No error (D)

Ans: (A)

For Q. Nos. 22, 23, 24, choose the correct sequence of the following sentences:

22.  P :   youngsters in the cities and the villages

Q  : the effect

R  : of the cinema

S : on the school and college going is sometimes unhealthy

a) PROS

b) QRSP

c) QPSR

d) RQSP

Ans: b) QRSP

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

23. P : not indeed in the sense that education has been universal

Q  : our country has been a land of learning

R  : and the learned man has been held in higher esteem than the warrior or adn

S : but in the sense that education has been universal

a) QRSP

b) RSPQ

c) QPSR

d) RQSP

Ans: c) QPSR

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

24. P : to protect vegetables from cold

Q : in view of the prevailing weather conditions

R : farmers to smoke their fields during the night

S : agricultural experts have advised

a) PROS

b) QSRP

c) RPSQ

d) SPQR

Ans: b) QSRP

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

Read the following text:

Sheetal never failed to go to school. She loved to study, and be with her friends. Nila and Kim were her two friends, with whom she played. She was a decently behaved girl.

image 38
.

Now, answer Q. Nos. 25, 26, 27, 28 by studying the Pie-chart:

25. Which number represents the Main Verbs?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: c) 3

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

26. Which number represents Adjectives?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: b) 2

27. Which number represents Proper Nouns?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: c) 3

28. Which number represents Adverbs?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: a) 1

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

Q. Nos. 29, 30 are based on Writing Skills

29. Shabnam used the word ‘Countersigned” at the end of her writing. What has she written?

a) Newspaper Report

b) Letter

c) Notice

d) Biography

Ans: c) Notice

30. Pramod used many Linkers in his writing. Most probably, he has written a

a) process

b) story

c) dialogue

d) notice

Ans: a) process

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

Reading Comprehension

For Q. Nos. 31, 32, 33, 34, 35, read the passage carefully:

A bunch of Class X students took home lessons on how to stay safe during lightning and storm. Kolkata Cloud Chasers, a group of professionals who love to track, photograph and document storm and clouds, conducted a session with students of Mahadevi Biria World Academy on Thursday. The students were shownphotographs of clouds in the city and outside. The experts advised the students to stay indoors, unplug electronic gadgets and not to stand under a tree when lightning strikes.

There has been two recent lightning deaths in the city. Debabrata Pal, aged 21 years, died after he was struck by a bolt of lightning during cricket practice at Vivekananda Park in June. Ajay Mallick, aged 27 years, was struck by lightning on the Maidan in July. Nupur Ghosh, the Vice-Principal of the school, talked about the usefulness of such interactions. She told that such interactions were important for children so that they become prepared to deal with the dangers of lightnings and storms in real life.

Debarshi Duttagupta, who was the main speaker, addressed an audience of 210 students and asked them to play the role of teachers to their parents, brothers and sisters when then go home.

Choose the correct alternative:

31. The students were of

a) Class XI

b) Class IX

c) Class XII

d) Class X

Ans: d) Class X

32. The interactions were held on

a) Sunday

b) Friday

c) Saturday

d) Thursday

Ans: d) Thursday

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

33. The students belonged to

a) Birla Academy

b) World Academy

c) Mahadevi Birla World Academy

d) Mahadevi Academy

Ans: c) Mahadevi Birla World Academy

34. The age of Debabrata Pal was

a) 21 years

b) 27 years

c) 20 years

d) 22 years

Ans: a) 21 years

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

35. The most suitable to the passage is

a) Death of Two citizens in Lightning

b) Natural Disasters

c) Lessons on Lightning for Students

d) Aftereffects of Lightning

Ans: c) Lessons on Lightning for Students

WBBSE Class 10 MCQ Adaptation Package English

এখানে শুধুমাত্র Class 10 এর ইংরেজি বিষয়টির MCQ প্রশ্ন – উত্তর দেওয়া হয়েছে। অন্য বিষয় দেখার জন্য নিচের থেকে তোমার বিষয়টি বেছে নাও।

new বাংলা : Click Here

new গণিত : Click Here

new ভৌতবিজ্ঞান : Click Here

new জীবন বিজ্ঞান : Click Here

new ভূগোল : Click Here

new ইতিহাস : Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button